Treceți la conținutul principal

Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici de Fraţii Grimm

 Step 6, scroll the page and press the continue button



Cică într-o iarnă, pe când zăpada cădea din înaltul nemărginit al cerului în fulgi mari şi pufoşi, o împărăteasă sta într-un jilţ şi cosea lângă o fereastră cu pervazul negru, de abanos.

Şi cum cosea ea aşa, aruncându-şi din când în când privirile la ninsoarea ce se cernea de sus, se întâmplă să se înţepe cu acul în deget şi trei picături de sânge căzură în zăpadă. Roşul sângelui arăta atât de frumos pe albul zăpezii, că împărăteasa rămase încântată şi gândi în sinea ei: "Ce n-aş da să am un copil alb ca zăpada, roşu ca sângele şi cu părul negru ca abanosul!"


        Trecu timpul, dar nu prea multişor, şi împărăteasa născu o fetiţă albă ca zăpada, cu gura roşie ca sângele şi cu păr negru ca abanosul. Şi-i dădură numele de Albă-ca-Zăpada… După ce o aduse însă pe lume, împărăteasa muri.



        Cum trecu anul, împăratul îşi luă altă soţie. Femeia asta era cadră de frumoasă, dar nespus de trufaşă şi mândră şi n-ar fi îngăduit nici în ruptul capului s-o întreacă alta în frumuseţe. Avea o oglindă fermecată şi ori de câte ori se privea într-însa nu uita s-o întrebe:


        – Oglinjoară din perete, oglinjoară,


        – Cine e cea mai frumoasă din ţară?


Şi oglinda-i răspundea:


        – Măria ta eşti cea mai frumoasă din întreaga ţară!


Împărăteasa zâmbea fericită, fiindcă ştia că oglinda grăieşte numai adevărul.


        Vezi, însă, că Albă-ca-Zăpada creştea şi se făcea pe zi ce trecea tot mai frumoasă; şi când împlini şapte ani, era o minunăţie de fată frumoasă ca lumina zilei. Şi frumuseţea împărătesei începu a păli înaintea ei.


Şi într-o bună zi, când împărăteasa întrebă oglinda:


        – Oglinjoară din perete, oglinjoară,


        – Cine e cea mai frumoasă din ţară?


Oglinda-i răspunse:


        – Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,


        – Dar Albă-ca-Zăpada e mult, mult mai frumoasă!


        La auzul acestor vorbe, împărăteasa se înspăimântă grozav şi, de pizmă şi ciudă, o dată se îngălbeni şi se înverzi, de ziceai că-i moartea. Din clipa aceea, ori de câte ori o zărea pe Albă-ca-Zăpada simţea că-i plesneşte fierea de ciudă: şi azi aşa, mâine aşa, până ce începu s-o urască de moarte. Pizma şi ciuda creşteau în inima ei ca buruiana cea rea şi se cuibăriseră atât de adânc, că împărăteasa nu-şi mai găsea pace nici ziua, nici noaptea. În cele din urmă chemă un vânător şi-i porunci:


        – Ia fata asta şi du-o în adâncul pădurii, că nu rabd s-o mai văd în faţa ochilor! Omoar-o şi drept mărturie că mi-ai îndeplinit porunca să-mi aduci plămânii şi ficatul netrebnicei!


        Vânătorul nu ieşi din vorbele împărătesei şi se afundă cu Albă-ca-Zăpada în pădure; dar când scoase jungherul de la brâu şi se pregătea să-i străpungă inima nevinovată, sărmana copilă începu să plângă în hohote şi să se roage:


        – Vânătorule drag, cruţă-mi viaţa şi-ţi făgăduiesc c-o să-mi pierd urma în sălbăticia asta de codru şi n-o să mă mai întorc niciodată acasă!


Şi pentru că Albă-ca-Zăpada era atât de frumoasă, vânătorului i se făcu milă de ea şi-i spuse:


        – Dacă-i aşa, fugi de te ascunde, fetiţă dragă, unde nu calcă picior de om! Iar în sinea lui gândea: "Biata de tine, până la urmă tot or să te sfâşie fiarele sălbatice!"


        Totuşi, parcă i se luase o piatră de pe inimă că nu trebuie să-şi mânjească mâinile cu sânge nevinovat. Şi cum tocmai trecea pe acolo în fugă un pui de mistreţ, îl înjunghie şi, scoţându-i plămânii şi ficatul, le duse împărătesei drept mărturie că i-a împlinit în totul dorinţa.


        Împărăteasa îi porunci bucătarului să le gătească de îndată, cu sare şi tot felul de mirodenii, şi atât de neagră era la suflet, că nu se dădu îndărăt să le mănânce, încredinţată fiind că mănâncă plămânii şi ficatul fetiţei.


        Biata copilă rămăsese singură-singurică în pădurea cea nesfârşită şi era atât de înfricoşată, că privea la mulţimea frunzelor de pe copaci ca şi când de-acolo ar fi putut să se ivească vreo primejdie şi nu ştia în ce chip şi-ar putea găsi scăparea… Într-un sfârşit începu să alerge şi gonea întruna peste bolovani colţuroşi şi printre mărăcini, iar fiarele sălbatice treceau în fugă pe dinaintea ei, dar nu-i făceau nici un rău. Alergă ea aşa, cât o mai ţinură picioarele, şi-n geana amurgului dădu cu ochii de o căsuţă şi intră înăuntru să se odihnească.


        În căsuţă, toate lucrurile erau mititele dar atât de gingaşe şi sclipind de curăţenie, că ţi-era mai mare dragul să le priveşti. Pe o măsuţă acoperită cu o faţă de masă albă erau rânduite şapte talere mici şi lângă fiecare taler se afla câte o linguriţă, o furculiţă, un cuţitaş şi-o cupă cât un degetar. Iar de-a lungul unui perete se înşirau şapte pătuceane, aşternute cu cearşafuri albe ca neaua.


        Cum era tare flămândă şi însetată, Albă-ca-Zăpada ciuguli câte un pic din fiecare taler, ciupi câte-o fărâmiţă de pâine şi sorbi din fiecare cupă câte-o înghiţitură de vin, fiindcă nu voia să ia toată mâncarea numai de la unul singur. Şi fiindcă se simţea grozav de obosită, dădu să se culce într-un pătuţ, dar nici unul nu i se potrivea: unul era prea lung, altul prea scurt şi abia ultimul pătuţ se nimeri să fie pe măsura ei. Fata se culcă în el şi adormi.


        Când se întunecă de-a binelea, sosiră şi stăpânii căsuţei. Erau cei şapte pitici, care sfredeleau munţii, scormonind în măruntaiele lor pentru a scoate la lumină tot soiul de metale. Ei aprinseră cele şapte lumânărele şi de îndată ce se făcu lumină în căsuţă îşi dădură seama că cineva străin cotrobăise peste tot, fiindcă lucrurile nu se mai aflau la locul lor, aşa cum le lăsaseră la plecare. Şi atunci primul pitic zise:


        – Cine a stat pe scăunelul meu?


Al doilea urmă:


        – Cine a mâncat din talerul meu?


Al treilea:


        – Cine a muşcat din pâinişoara mea?


Al patrulea:


        – Cine a luat din legumele mele?


Al cincilea:


        – Cine a umblat cu furculiţa mea?


Al şaselea:

➡️➡️➡️CASTIGA UN Televizor LED curbat Smart Samsung, 123 cm ➡️➡️➡️DETALII➡️➡️➡️AICI

        – Cine a tăiat cu cuţitaşul meu?


Al şaptelea întrebă şi el:


        – Cine a băut din cupa mea?


Primul pitic cătă în jur mai cu luare-aminte şi pe dată văzu o mică adâncitură în pătucul lui.


        – Cine s-a culcat în pătuţul meu?! se minună el.


Ceilalţi alergară într-o goană la pătuceanurile lor şi începură să strige care mai de care:

        – Şi-n pătuţul meu a stat cineva!


Dar când cel de-al şaptelea se apropie de pătucul său, dete cu ochii de Albă-ca-Zăpada, care stătea în el adâncită în somn. Îi chemă pe ceilalţi şi cu toţii veniră în grabă, scoţând strigăte de uimire. Apoi îndreptară spre Albă-ca-Zăpada lumina celor şapte lumânărele şi rămaseră s-o privească.


        – Doamne, Dumnezeule, apucară ei să strige, tare frumoasă mai e copila asta!


Şi atât de bucuroşi erau, că nu se îndurară s-o trezească, ci o lăsară să doarmă mai departe în pătuţ. Iar cel de-al şaptelea pitic dormi câte un ceas în patul fiecăruia şi aşa trecu noaptea.


        Când se lumină de zi, Albă-ca-Zăpada deschise încetinel ochii şi, văzându-i pe cei şapte pitici, se sperie rău. Dar ei se arătară prietenoşi şi începură s-o întrebe cu blândeţe:


        – Cum te cheamă, fetiţo?


        – Albă-ca-Zăpada! răspunse ea.


        – Şi cum se face că ai ajuns în căsuţa noastră? o mai întrebară ei.


Atunci Albă-ca-Zăpada le povesti de-a fir a păr totul: cum maică-sa vitregă a pus s-o omoare, dar vânătorul se îndurase de ea şi-i lăsase viaţa şi cum gonise toată ziulica prin pădure, până ce dăduse peste căsuţa lor. După ce o ascultară fără să scape vreun cuvinţel din istorisirea ei, piticii îi ziseră:


        – Dacă te învoieşti să vezi de gospodăria noastră, să găteşti, să faci paturile, să coşi, să speli, să împleteşti şi să ţii totul în bună rânduială şi curăţenie, apoi poţi rămâne la noi şi n-o să duci lipsă de nimic.


        – Da, primesc cu dragă inimă! răspunse Albă-ca-Zăpada şi de atunci rămase la ei.


Ea îngrijea acum de toate treburile casei şi-n fiecare dimineaţă piticii plecau în munţi să scoată aur şi tot soiul de alte metale şi, când se întorceau seara acasă, găseau mâncarea gata, aburind pe cuptor. Peste zi, fata rămânea singură-singurică şi din această pricină piticii cei buni avuseseră mereu grijă s-o povăţuiască:

        – Păzeşte-te de maşteră, că n-o să-i fie greu defel să afle că eşti la noi! Şi cine ştie ce pune iar la cale! Nu cumva să laşi pe cineva să intre în casă!


Iar împărăteasa, fiind încredinţată că mâncase plămânii şi ficatul fiicei ei vitrege, se credea iarăşi cea mai frumoasă femeie de pe lume. Şi într-o zi, apropiindu-se de oglindă, o întrebă:


        – Oglinjoară din perete, oglinjoară,


        – Cine e cea mai frumoasă din ţară?


Atunci oglinda îi răspunse:


        – Frumoasă eşti, crăiasă, ca ziua luminoasă,


        – Dar colo, ascunsă-n munţi,


        – Stă Albă-ca-Zăpada, la cei pitici cărunţi,


        – Şi-i mult mai frumoasă!


Împărăteasa se sperie din cale-afară, fiindcă ştia prea bine că oglinda nu minte. Şi-şi dădu pe dată seama că vânătorul o înşelase şi că Albă-ca-Zăpada era încă în viaţă.


        Începu ea atunci să se frământe şi să chibzuiască în ce chip ar putea s-o piardă din nou, căci atâta vreme cât nu era cea mai frumoasă din toată împărăţia pizma îi chinuia sufletul fără răgaz şi n-avea clipă de linişte. În cele din urmă născoci ceva: îşi vopsi faţa şi se îmbrăcă întocmai ca o bătrână neguţătoreasă, că nimeni n-ar mai fi putut s-o recunoască.


        Schimbată astfel la înfăţişare, o porni peste cei şapte munţi şi într-un sfârşit se pomeni în faţa căscioarei celor şapte pitici. Bătu la uşă şi strigă din toată puterea:


        – De vânzare marfă frumoasă, de vânzare!


Albă-ca-Zăpada îşi aruncă o privire pe geam şi întrebă:


        – Bună ziua, tuşică dragă, da’ ce ai matale de vânzare?


        – Marfă bună şi frumoasă! se grăbi să-i răspundă neguţătoreasa. Cingători de toate culorile.

CONTINUAREA, AICI


Comentarii

POATE TE INTERESEAZA

Dilema lui Itic

Copilul Itic, care avea tata evreu si mama tiganca, s-a dus intr-o zi la tatal sau si l-a intrebat: ➡️➡️➡️CASTIGA UN  Televizor LED curbat Smart Samsung, 123 cm ➡️➡️➡️DETALII➡️➡️➡️ AICI - Tata, eu ce sunt, evreu sau tigan? - Dar de ce intrebi, este chiar asa de important? - Da, tata, pentru ca Strul are o bicicleta noua...  Si acum nu stiu ce sa fac: sa i-o fur sau sa negociez cu el?  BANC BONUS; Intr-o noapte, pe la ora 2, vine Vasile la Ion si incepe sa bata de nebun la geam. Dupa vreo jumatate de ora iese Ion adormit si urla la el: "Cine-i?" Vasile : "Io, Vasile!" Ion : "Ce vrei ma, la ora asta?" Vasile : "Ioane, ai vopsea verde?" Ion : "Nu" Vasile : "Bine" si pleaca. Dupa vreo doua ore, cand tocmai atipise Ion, iar batai in geam. Iese Ion si mai nervos: "Cine-i?" raspuns : "Tot eu, Vasile" Ion : "Si acum ce mai vrei?" Vasile : "Ti-am adus vopsea verde" B

Planta banilor. Unde se amplaseaza in casa ca sa ai noroc la bani

  Planta  banilor . In feng shui-ul traditional, exista plante care sporesc energia abundentei si de aceea poarta numele de planta  banilor . Ea se asaza, de regula, in centrul bunastarii dintr-o casa, dar poate fi benefic si in alte zone ale casei. Cum alegi planta banilor Poti alege orice planta sanatoasa, vibranta ca planta a banilor, pentru ca energia aduce prosperitatea, nu denumirea. Fii sincer cu tine insuti si alegea planta care ti se potriveste cu adevarat, in functie de abilitatile tale de a o ingriji cum se cuvine. Daca ai tendinta de a “omori” plantele, atunci poate este mai bine sa te orientezi spre o planta banilor artificiala. Plantele suculente sau plantele tropicale pot fi o buna alegere intrucat n-au nevoie de o ingrijire speciala. Au nevoie de lumina din belsug si trebuie udate imediat ce pamantul s-a uscat. Daca zona bunastarii din casa ta nu este foarte bine luminata, alege varianta artificiala sau o planta care sa nu solicite foarte multa lumina. Cele mai des inta

Mai Ioane, zise nevasta-sa Maria, tu stii care e diferenta dintre plus si minus?

- Mai Ioane, zise nevasta-sa Maria, tu stii care e diferenta dintre plus si minus? ➡️ Abonează - te  și apăsă Clopoțelul pentru a fi la  curent  cu  cele mai noi  rețete!  YouTube sau Facebook - Nu... - O stii pe Lenuta, vecina noastra aia tanara si nurlie, cu care iti place tie sa flirtezi toata ziua? - Da, si?... - Ei, vezi tu, aia e in plus! - Aha... Dar, mai Marie, replica Ion, dar minusul care-i? - Asta ma Ioane, asta-i minusul tau, ca esti curvar! Abonează-te si vezi cele mai noi rețete culinare ale anului 2021 Ion urma sa se insoare si il intreaba Ion urma sa se insoare si il intreaba pe tac-su ce sa faca noaptea cu viitoarea nevasta. - Apai , fiule , o penetrezi si o fecundezi ca să rămână borțoasă și peste 9 luni va făta un puiuț ! Vezi ce simplu ! Peste 2 ani , văd ei ca Maria , nevasta lui Ion tot n-a rămas borțoasă si tatal lui Ion se hotareste sa ii asiste cand fac sex ca sa vada daca nu e ceva in neregula. Incepe Ion s-o penetreze pe Maria si tac-